KASUWI
By ~ Aleen Aireish
sumber ~
Norzailina Nordin100gm tepung gandum
1 s/b tpg ubi/kanji
1 s/t air kapur cair
300 ml air biasa
bahan air gula
125ml air
120gm gula merah
100gm gula pasir
1 helai daun pandan, disimpulkan
1/4bj kelapa parut
garam secukup rasa
**kukus lbh kurang 3 minit
Cara-cara :
- Jerang semua bahan air gula hingga mendidih, tapiskan dan biar sejuk
- satukan, ayak tpg gandum & tpg ubi
- tuangkan air biasa, air gula dan air kapur, kacau rata, [masukkan dlm blnder blend bg halus, tapis - ni step aleen sendiri buat cpt n mudah]
- tuang dlm loyang yg disukai yg disapu myk msk
- kukus 25-30 atau hingga masak
- gaul dgn kelapa parut td
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment