Thursday, 25 September 2014

KEK KUKUS BERALUN

kalau citer rasa nk buat lagi.. sgt2 lembut rasa mmg sedap.. 2 biji buat habis .. nk tau mcmne cuba lah.. kita dh cuba.. 



KEK KUKUS BERALUN
By ~ Aleen Aireish / sumber rakan pesbuk

5 bj telur gred A
1 cwn gula halus
1 s/b ovellete
2 cwn tpg gandum diayak dgn 1 s/k baking powder
1 tsp esen vanila
150gm susu pkt
10 s/b margerine - dicairkan & sejukkan dulu
secubit garam halus, perwarna digemari
serbuk koko & milo campur kedua-duanya- ketepikan

- panaskan air kukusan
- mixer laju semua bahan betul2 kembang KECUALI margerine cair, perwarna & serbuk koko/milo. masukkan margerine pula sikit2 kaup balikkan aje
- loyang disapu margerine & dilapik dgn baking paper
- bahagikan adunan kpd bbrapa bahagian warnakn dgn warna kesukaan.. masukkan satu bahagian ke dlm loyang, ayak serbuk koko+milo di atasnya... ulang hingga adunan habis
- tutup loyang dgn aluminium foil kukus 45-60 mnt atau hingga msk, apabila msk biarkan sekejap 5 mnt dlm loyang, keluarkan & sejukkan, potong blh hidangkan..

Teknik nk buat beralun.. Ekceli kita hentam je hehehe.. Dh habis semua adunan dilapis dlm loyang, ambil lidi satay pnjg tu.. Yg bersih ehhh buat bentuk zig zag kt adunan tu pastikn lidi tu kena smpi dasar loyang.. Tu aje

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment