Tuesday 22 July 2014

SAMBAL PARU GORENG RANGUP MAK TAM


KENAPA SAMBAL NI ADA NAMA MAKTAM, SEBAB MAKTAM LAH ALEEN BOLEH MASAK PARU. SAMBAL PARU MAKTAM FAMOUS DI PASAR PAGI.. MAKTAM TAK LOKEK ILMU SO DIA KONGSI DGN KITA.. khas utk mereka tak suka paru lembik bila dimasak.. aleen slh sorang spesis yg tk blh nk mkn klo paru di masak lembik.. terima kasih maktam..

SAMBAL PARU GORENG RANGUP MAKTAM

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ maktam pasar pagi

1/2 kg paru
1/2 senduk cili blender [cili kering+bwg besar+bwg putih] - nk pedas letak lebih
sos tiram
sdkt jus asam jawa
garam
gula
bwg besar potong bulat
cabai merah besar potong serong

Cara-cara :
- bersihkan paru, rebus hingga masak, toskan air biarkan sejuk
- hiris kepingan nipis2, campurkan serbuk kunyit & garam utk menggoreng
- panaskan myk secukupnya dlm kuali goreng hingga garing
- tumis cili blender garing, masukkan jus asam jawa, garam & gula secukupnya, sos tiram, sambal agak pekat masukkan paru, kacau2 sekejap tutup api, hidangkan..

TIPS GORENG PARU : UTK DAPATKAN PARU YG RANGUP KRISPY.. PASTIKAN SEMASA GORENG PARU TU TIADA LAGI BUIH2 DALAM KUALI.. TU TANDANYA PARU SEDIA DIANGKAT ..






SELAMAT MENCUBA!!!



No comments:

Post a Comment