Tuesday, 13 May 2014
ROTI SARANG LEBAH PEANUT BUTTERSCOTCH
ROTI SARANG LEBAH PEANUT BUTTERSCOTCH
By ~ Aleen Aireish
sumber utk roti ~ harum mawar
500gm bread flour
8gm mauripan
60gm castor sugar
100ml full cream milk
100ml air sejuk peti ais
100gm kiub ais
80ml myk jagung [guna myk masak pn blh]
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar yougurt plain nestle
garam halus [agak2 aje]
Bahan-bahan sampingan :
Almond flakes [kita guna yg flakes yg kecil2 ajer]
bijan hitam & putih
biji kuaci
cara-cara :
- masukkan semua bahan kering, gaul2 kan..
- masukkan bahan2 lain KECUALI myk
- uli doh, x kisah guna BM ke.. guna mesin adunan biasa ke.. atau tangan..
- dah sebati masukkan myk sikit2, uli lg hingga doh licin tk melekat.. lg lama uli lg bagus.. roti cun
- rehatkan.. naik sekali ganda dr yg asal, tumbuk2 buang angin, lps tu bulat2 kecil susun dlm loyang smpai penuh.. biarkan doh naik lg bum2 .. sambil bulat2 tu panaskan oven 180 darjah, pastikan betul2 panas
- sapukan/spray on top roti dgn susu full cream.. taburkan badam, bijan.. sedia utk dibakar hingga masak
UNTUK PEANUT CREAMY BUTTERSCOTCH
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ blog intai dapur
1 cwn brown sugar [ tak suka manis less kan sukatan]
1 cwn whipping cream [susu cair pun blh]
50gm butter
2 sudu besar peanut butter
secubit garam
cara-cara :
- cairkan butter dlm periuk kecil
- masukkan brown sugar, kacau hingga gula cair/larut sepenuhnya & berbuih
- tuangkan whipping cream perlahan sambil mengacau
- masukkan peanut butter, kacau licin
- semua dh sebati tutup api, biarkan sejuk sedikit tuang atas roti tadi..
- boleh dihidangkan..
** Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
** JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
** Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2
SELAMAT MENCUBA !!!
No comments:
Post a Comment