Yang terhangat di pasaran.. cari2 resipi .. google resipi tk jumpa.. tanya org tkde feedbak mungkin buat berniaga agaknya.. tp tkpe lah kita ok ajer.. akhirnya ambil keputusan rekacipta resipi.. Tqvm to sis siti hafizah coz sama2 tungkus lumus berbincang utk hasilkan kek keju melelejh versi kita sendiri.. ternyata eksperimen ni membuahkan hasil .. malah kita suruh same tester yg pernah cuba makan kek keju meleleh yg dijual tu.. feedback yg dapat.. lagi sedap dari yg ada tu .. aminnnn alhamdulillah ..
Hasil dr perbincangan Aleen with sis Siti Hafizah (follow up dr posting mncari resepi meleleh chez cake)...bila dimulakan dengan niat yg betul, segala2nya dipermudahkan...Alhamdulil
VISIT ALEEN DI FACEBOOK
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ hasil discussion AA with sis siti hafizah
Bahan-bahan
sponge cake:-
- blh guna yg tpung premix sponge cake atau resepi mana2 sponge cake..
- caranya nya sama ada steam or baked...(sedap lg steam coz texture dia lebih moist)
- utk steam,estimated time dlm 45 mnit.. tp aleen buat dlm small case so tk sampai 45 minit dlm 15 minit mcm tu dh masak. aleen kukus ternyata lg best
Taste & warna :
yellow - lemon
green - pandan
pink/red - strawberry
light brown - COFFEE
dark brown - chocolate
- setiap perasa & warna sukatan 1/8 tsp
topping meleleh:-
250 gm cream cheese [tatura] mixer smpai soft
masukkan :
1/2 or 3/4 cwn susu pekat cntinue mixer smpai sebati
kemudian,masukkan :
1/2 or 3/4 cwn fresh milk/full cream
andaikata kurang cair,tmbah la skit2 susu fresh milk/full cream atau whipping cream dairy (anchor) ye...
cheddar cheese grated tabur on top kek
SELAMAT MENCUBA !!!
salam aleen. mohon share ye resepi. sy nk try.kalau ok sy nk bisnes.minta halal ye dear.now sy gn resepi topping lain.so nk try aleen punya pulak :-) tq ye!
ReplyDeleteassalamualaikum ..hi sis, minta halal ye resepi ni..thanks alot...sy pun, try minta resepi n nak attend kelas, tp sumer ckp secret resepi...huhu..anyway tu hak diorg kan...thanks alot again...really appreciate....mlm ni nak cuba..
ReplyDeleteMoga mendapat pahala berganda...bisness pun bila dah rezki...allah bg mading2...apalah kedekut bakhil
ReplyDeleteAssalam sis..mohon halalkan resepi kut2 nak share ngn kawan2 ya...tqvm...
ReplyDeleteyeay yeay...nti nk try lah
Salam kenal ye Aleen..kak ina datang tadi jenguk resepi mee kuning :)
ReplyDeletesalam aleen, akk nk mnta ye resepi ni. nk try wt sendiri.. tq
ReplyDeletesalam sis.. minta resepi ye.. nak try wat..
ReplyDeletesalam sis saya minta kebenaran untuk gunakan resepi sis.halalkan yer sis.
ReplyDeleteAsSalam sis. Mohon share resepi ye....
ReplyDeleteSalam sis Aleen .. tq sbb sudi kongsi resepi cheese meleleh ni .. In shaa Allah akan cuba buat & kalau menjadi, saya nk cuba utk bisnes .. minta dihalalkan yer dear .. tq :)
ReplyDeletesalam kenal aleen.. dah follow.. nanti lawat le blog akak lak ekk.. kek ni makan x ingat tapi lemak dia pun leh tahan gak...
ReplyDeletenak tanya.. kalau lebih cream cheese tu bulih simpan ke? saya x penah buat lagi cream tu. andai kata ada lebih, macamana cara penyimpanannya dan cara nak guna semula. hehe.. harap sudi tolong.. tq.. =)
ReplyDeletesalam aleen.. nice recipe.. nak pinjam ye resepi awak.. netau kalo jadik, bolehlah ngadapa cheese cake meleleh buatan sendiri.. tq aleen..
ReplyDelete