Tuesday 1 October 2013

CHWEE KUEH

CHWEE KUEH
Chinese Food



By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Jas's kitchen

Bahan-bahan :
180gm tepung beras
25gm tepung jagung
800ml air biasa
2 s/b myk sayur [kita guna myk masak aje]
garam secubit

Cara-cara :
- panaskan air kukusan
- Campurkan semua tepung dlm mangkuk besar, dr 800ml air tu guna utk bancuhan tpg ni sebanyak 300ml aje dulu.
- [cara mcm double boiler tp bkn masak atas api yer] masak air panas tuangkan dlm bekas lbh besar dr mangkuk bancuhan td, letakkan mangkuk yg ada bancuhan dlm air panas
- baki 500ml air, minyak & secubit garam dituangkan kacau selalu supaya bancuhan tu dpt haba panas, [dlm resipi kata tunggu agak pekat, tp kita x tunggu pekat pun]
- sediakan mould, masukkan bancuhan dlm mould kukus 10-15 minit atau hingga masak
- suam2 kuarkan dr acuan ready utk mkn dgn topping..

Topping Lobak Masin [chai poh sos]
200gm lobak masin [hiris halus]
2 ulas bawang putih cincang halus
3 s/b gula atau sesedap rasa

cara-cara :
- panaskan myk, goreng chai poh, nmpk sprt agak garing, terapung dlm kuali cpt2 angkat
- kurangkan myk goreng td jgn byk cukup sekadar utk tumis bwg putih, masukkan bwg putih, goreng agak kekuningan, bau wangi.. masukkan chai poh, gula, kacau2 rata, tutup api. siap ..

PETUA KURANGKAN MASIN LOBAK MASIN - rendam dlm air panas bbrapa minit atau tunggu higga air panas tu jd suam, ramas2kan dgn tgn agar masin dpt keluarkan.. jika tk konfiden takut rasa masin lg, ulang step lg rendam dgn air panas. so utk ini eloklah buat awal sblm nk membaking adunan nyer OK..

BOLEH AJER UPGRADE TOPPING IKUT KREATVITI & SELERA KITA.. YG ASAL RESIPI DR ATOK NENEK MOYANG ORG CINA MMG GUNA LOBAK MASIN.. DORANG KATA SEDAP .. JIKA TEKAK KITA TAK SESUAI KITA BUAT TOPPING SENDIRI, BLH GUNA DAGING CINCANG YG DIMASAK IKUT RESIPI SENDIRI peace yoeww

SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment