salah satu hidangan semasa kenduri kahwin
ACAR RAMPAI
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ resepi mudah
Bahan-bahan :
1 batang timun - potong memanjang
1 batang lobak merah - potong memanjang
2 ulas bawang putih - belah 4
1/2 bawang besar - dimayang
3 sudu besar cuka
garam dan gula
1 cawan air
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar cili giling
1/2 sudu kecil biji sawi
Cara Menyediakan Acar Rampai :
Lobak dan timun yang dipotong memanjang direndam dalam air garam.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan serbuk kunyit dan cili giling. Tumis sampai wangi.
Kemudian,masukkan air. Biar sampai mendidih.
Masukkan timun,lobak merah,cuka,gula dan garam,bawang besar,biji sawi.
Masak sehingga mendidih,pastikan jangan terlalu lama…dalam 3 minit je..
Siap untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA !!!
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ resepi mudah
Bahan-bahan :
1 batang timun - potong memanjang
1 batang lobak merah - potong memanjang
2 ulas bawang putih - belah 4
1/2 bawang besar - dimayang
3 sudu besar cuka
garam dan gula
1 cawan air
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar cili giling
1/2 sudu kecil biji sawi
Cara Menyediakan Acar Rampai :
Lobak dan timun yang dipotong memanjang direndam dalam air garam.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan serbuk kunyit dan cili giling. Tumis sampai wangi.
Kemudian,masukkan air. Biar sampai mendidih.
Masukkan timun,lobak merah,cuka,gula dan garam,bawang besar,biji sawi.
Masak sehingga mendidih,pastikan jangan terlalu lama…dalam 3 minit je..
Siap untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA !!!
No comments:
Post a Comment