nak tahu resipi nyer ...
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ makji makcik aleen
Bahan kering :
580gm tpg gandum
** ayak dalam bekas besar
Bahan double boiler :
125gm minyak sapi [tin kecil]
125gm minyak butter
** double boiler asing2
kacang tanah utk inti digoreng tanpa myk dan dibuang kulit
Bahan utk menyalut biskut :
icing sugar
tepung susu 'creamer'
tepung susu nespray atau dutch lady
** ayak kan sekali dlm bekas, ketepikan
cara2 :
- bahan doubler masih panas terus tuangkan dlm tepung gandum yg dh diayak tadi.. guna senduk yer.. dh suam2 baru uli dgn tgn
- jika bancuhan lembik, boleh masukkan tpg sikit2 hingga adunan tk melekat pd jari.. adunan dh licin
- cubit sebesar ibu jari, picitkan letakkan kcg tanah sebiji ditgh2, lps tu gentel bulat2
- susun atas loyang pembakar, bakar suhu 170 selama atau lbh kurang 20minit atau hingga masak..
- biarkan betul2 sejuk barulah disalut
SELAMAT MENCUBA !!!
salam kenalan aleen, kak ruby mamang suku biskut ni.....
ReplyDelete