Thursday, 29 August 2013

BISKUT ARAB MAKJI

Patut lah tiap-tiap tahun raya ada ajer biskut arab ni kt umah makji .. lps tu plak bekas nya asyik minta di-refill ajer .. berebut org nk rasa .. memang sedap ler biskut arab nyer .. raya hari tu sempat berguru dengan makji apa rahsia nyer sedap sgt biskut arab makji lain dr org buat ke luar sana ..

nak tahu resipi nyer ...


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ makji makcik aleen

Bahan kering :
580gm tpg gandum
** ayak dalam bekas besar

Bahan double boiler :
125gm minyak sapi [tin kecil]
125gm minyak butter
** double boiler asing2

kacang tanah utk inti digoreng tanpa myk dan dibuang kulit

Bahan utk menyalut biskut :
icing sugar
tepung susu 'creamer'
tepung susu nespray atau dutch lady
** ayak kan sekali dlm bekas, ketepikan

cara2 :
- bahan doubler masih panas terus tuangkan dlm tepung gandum yg dh diayak tadi.. guna senduk yer.. dh suam2 baru uli dgn tgn
- jika bancuhan lembik, boleh masukkan tpg sikit2 hingga adunan tk melekat pd jari.. adunan dh licin
- cubit sebesar ibu jari, picitkan letakkan kcg tanah sebiji ditgh2, lps tu gentel bulat2
- susun atas loyang pembakar, bakar suhu 170 selama atau lbh kurang 20minit atau hingga masak..
- biarkan betul2 sejuk barulah disalut 




SELAMAT MENCUBA !!!

1 comment:

  1. salam kenalan aleen, kak ruby mamang suku biskut ni.....

    ReplyDelete