Wednesday, 3 April 2013

UDANG GORENG BUTTER SARANG TELUR [BUTTER PRAWN]


Buat sekian kali nye Aleen buat butter prawn sendiri .. walllahhhhhhh.. subhanallah suka hati menjadi pulak sarang telur nye.. nak makan menu ni kena pergi restoren order, baru boleh merasa kan.. sekarang tidak lagi.. buat sendiri di rumah lagi berbaloi-baloi .. tak cayer!! jap lagi kita sharing resipi.. cuba erk ..

ishhh ishhhhh ramai nye yang menanti dengan penuh kesabaran utk resipi ni dikongsikan bersama .. don wori kalau nama nye Aleen In Shaa Allah tak kedekut .. boleh aje.. resipi ni pun hasil carian Aleen di blog2 di internet.. suka bereksprimen dgn semua masakan .. tapi jgn lupa.. kita sama-sama ucapkan terima kasih pada tuan blog nye juga yer... halalkan dgn resipi yg dikongsikan di alam maya tu .. 

Nak citer sikit lah yer lepas masak butter prawn ni ape cer kt rumah ... en hubby dgn anak2 terkezuttttt .. hahaha jgn lah bulatkan mata tu.. kita pulak terkejut ... igt chef kat hotel pakai topi tinggi tu leh buat butter prawn .. see the leg ler .. kita pun terrer ekekekkkkkk ... baru dorang tahu siapa itu Aleen a.k.a isteri & mama a.k.a kuli di opis ngeee3x .. mai lah kita tgk resipi tu ..


BY ~ ALEEN AIREISH
sumber ~ spice journey - [terima kasih kak sheila resipinya]

BUTTER PRAWN
Bahan-bahan utk sarang telur :
2 bj kuning telur
sesenduk butter [blh juga guna margerine]
1 cwn myk
cara-cara :
Pukul ringan kuning telur.
Panaskan Butter/Margerin bersama minyak. Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.
Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya yang jatuh ke dalam kuali tu halusss jer. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan. Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya
GULA secukup rasa ~> aleen tambah sendiri utk dapatkan sarang telur yg mmg sedap rasanya.. cara nya, taburkan gula setelah sarang td diangkat/dituang dlm tapis.. tabur semasa sarang tu masih panas lg tau.. lps tu godek2kan sikit dgn sudu bg gula tu rata .. ketepikan.
Bahan-bahan Utk masak udang :
12 ekor udang saiz besar atau sederhana [Aleen buat 20 ekor]
sdkt garam
sdkt lada sulah
myk utk menggoreng
3 ulas bwg putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair
sdkt butter utk menumis
sdkt serbuk lada sulah
garam secukup rasa
cara-cara :
Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.
Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau.
Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.
Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi. Siap


bahan-bahan yg digunakan ..

sarang dah ready ..

SELAMAT MENCUBA !!

6 comments:

  1. Ingat esok nak trylah aleen,.... mcm senang je hehe...nak buat sarang tu yg mencabar tu!

    ReplyDelete
  2. Nk wat telor tu mmg pakai minyak secawan + butter....tak berminyak ke nnti

    ReplyDelete
  3. Tima kasih ye sis ptg ni nk cube wat....

    ReplyDelete
  4. sy Mohon nk share resepi akk yg marvelous nie dgn kwn2 ek.

    ReplyDelete
  5. terima kasih. dah buat tadi, best betul, macam terer je masak heheheh

    ReplyDelete