Sunday, 28 April 2013

CENDOL KENYAL

ENTRY TERBARU .... NICE TO LOOK .. NICE TO DRINK heheeee sejuk tekak minum cendol pulut bikin sendiri ... pertama kali percubaan tak menghampakan Alhamdulillah mejadi , rasa dan bau nya yang wangi pandan amat menyelerakan .. tak sabar nak minum

Kegemaran keluarga kita ...



By ~ Aleen Aireish
sumber ~ kak Nor Azua

Bahan-bahan Utk disatukan dalam bekas :
1 tiub tepung hoen kwee [hijau] aleen guna yg white stok ada di rumah
1/2 cawan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1 sudu kecil garam
sedikit gula
3 cawan air biasa
perwarna hijau [nk pekatkan warna cendol]
esen pandan - aleen guna original daun pandan

Bahan utk step buat cendol selepas cendol dh masak :
- beberapa kiub ais
- air masak secukupnya

Cara-cara :
- satukan semua bahan dlm mangkuk besar, sebatikan bancuhan
- lps tu masukkan dlm pan non stick masak atas api sederhana, kacau hingga berkilat, agak2 air bancuhan nk kering kacau tutup api.. dan terus mengacau lg.. adunan ni tak blh terlalu pekat nnt susah nak tekan dlam acu nnt..
- ambil acuan maruku, masukkan adunan cendol td, tekan dlm bekas yg ada kiub ais & air masak tu[air ais] buat sampai habis.. 

TUTORIAL :






ALEEN TAK GUNA ACUAN MARUKU, ALEEN HANYA GUNA SENDUK LUBANG-LUBANG AJER.. INI AJER YG ADA DI RUMAH heeeee i'm sowiiii




SELAMAT MENCUBA..!!!

No comments:

Post a Comment