Monday, 25 March 2013

MINI BURGER MALAYSIA

BURGER !!!! WOW ...
kiut jew nama nya tu .. Mini Burger original dari Malaysia tau .. hehe
Sebelum sebelum ni pernah dah buat mini burger ni tp kurengggg... macam tk berapa menjadi jew .. kalau ikutkan hati rasa malas dah nak try kali seterusnya .. sebab semangat yg ada ni... nak cuba juga tapi resipi lain dari yg pernah buat dulu ok .. harap harap jadilah .. tak jadi lepas ni don care about u anymore burger .. lbh baik aku beli aje klo nak makan .. [mood merajuk kalau tak jadi ..]

Ku sangka hujan sampai ke malam rupa nya panas sampai ke malam .. adoiiii .. aku sukses rupa nye .. berbalo-baloi.. girang nya hati .. gendang gendut tali kecapi kenyang perut suka hati lorrrr ... 2 kali berturut turut Aleen buat tau .. 1st round anak2 baham habis semua 13 ketoi .. En hubby lak majuk pasal tk dpt rasa .. 2nd round baking .. apa lg senyum sampai ke telinga en hubby kita tgk mini burger depan mata .. nyum .. nyumm .. nyummmm tak toleh org kiri kanan dah .. tu tanda nya sedappppppppppppp...

ape lagi kome jom ler kite menerai ..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ dapur tanpa sempadan

BAHAN-BAHANNYA : [aleen dpt lbh kurang 13 ketul double bahan2 ni]
1 1/2 cawan tepung gandum
2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar gula halus @ gula kastor
1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)
1/4 camca teh garam halus
100 ml air suam*
1 camca teh instant yeast @ ibu roti*(*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
Sedikit lagi air (tambahan)
Sambal tumis ikan bilis secukupnya
Hirisan timun secukupnya

** UTK BUAT DOH NI ALEEN GUNA KEDUA2 SEKALI BAHAN NI, MAURIPAN & IBU ROTI BUAT SENDIRI, KEJADIAN KUIH NI LEMBUT  DAN ANJAL WALAUPUN BIAR BEBERAPA JAM KAT UDARA  
KLIK IBU ROTI BUAT SENDIRI 

CARA MEMBUATNYA :-)

Dalam satu bekas, satukan tepung, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam halus, gaul rata dan tuang bancuhan yeast tadi. Gaul rata, jika kurang air, tambah sedikit lagi dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di tapak tangan dan juga mangkuk.

Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh dan bagi kepada 10 bahagian, timbang 45 gram setiap satu, bulat2kan seperti membuat bun, susun dalam loyang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap dan biar 40 - 45 minit atau kembang.

Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Bila sejuk, belah dan letak sambal tumis dan juga hirisan timun. Gunakan pisau bergerigi halus untuk mendapat potongan yang lawa (pisau utk belah roti burger tuuu..)..

TUTORIAL : 


semua bahan kering dicampurkan termasuk shortening, ibu roti, gaul mesra ..


mauripan dicampurkan dgn air suam, campurkan dlm tepung td uli sampai jd doh seperti di bawah ni ..


dapat doh yg lembut macam ni ..


timbang sama banyak, 40gm blh, 45gm pun boleh .. saiz memang cun 


lensakan loyang / dulang dgn tepung, letakkan doh yg dh dibulat2kan mcm ni .. biarkan 40-45 minit sebelum digoreng dlm myk panas

KEJADIAN SELEPAS 40 MINIT, SAIZ SEDIKIT BEZA LEBIH BESAR



siap sudah digoreng, montok2 je bulat nyer ..


sediakan timun fresh yg dihirs & sambal tumis. resipi sambal tumis ni ikut resipi masing2 aje.. 


dah siap boleh lah makan ..

SELAMAT MENCUBA !!!

2 comments:

  1. tergoda betul tengok burger malaysia ni..salah satu peberet adda nih...yummy...

    ReplyDelete
  2. feberet kita juga .. lps ni buat guna resipi ni aje .. mmg kompom jadi ..

    ReplyDelete