Wednesday, 20 March 2013

CHICKEN & SARDIN PIE

Hai, Aleen harap kawan kawan sihat di sampaing keluarga tersayang .. begitu juga Aleen, Aleen mengharapkan panas terik hingga ke petang rupa nya hujan di tengah hari .. Keluarga Aleen baru aje kehilangan insan yg tersayang, adik bongsu tersayang yg bakal melanngsungkan hari pertunangan tak lama lagi .. tapi Allah lebih sayang kan adik maka adik pergi jumpa pencipta abadi buat selama-lama nya ..

Pie ni adalah sempena hari kenduri adik Aleen. Aleen buat utk tetamu yang datang ke rumah .. Alhamdulillah semua nya berjalan lancar dan dipermudahkan .. Jangan sedih yer kawan2 Janji, Pertemuan, Ajal dan Maut sememang nya sudah ditentukan oleh NYA ..

Jom kita tengok resipi pie yang tak seberapa Aleen buat ni ..


♥ PIE AYAM
♥ PIE SARDIN

by ~ ALeen Aireish
sumber ~ Mak Long Aishah
bhn2 tuk doh.
150 gm butter.
280 gm tpg gandum.
1 biji kuning telur -di pukul sedikit.
1 sudu teh gula kaster.
sedikit garam.
sedikit air - dari peti sejuk.

cara2 nye.
- gaul tpg- gula -garam - butter -ramas hingga menjadi seperti serbuk roti.tuang air ais sikit2 sambil gaul hingga menjadi doh tak lekat pada tangan.
- masuk kn dlm acuan pai- bentuk kn ikut acuan pai
- cucuk2 tengah nye dengan garpu.klau nk bentuk seperti anyam- adunan di bahagi 2.
1 tuk tapak nye- 1 lg tuk tutup bagian atas pai.

[ALEEN BUAT INTI AYAM & SARDIN, SARDIN TU RESIPI SENDIRI AJER]

bhn inti nye
2 biji kentang- di potong dadu.
1 cwn daging cincang.
1 sudu besar rempah kari daging.
1 ulas bwg putih- di tumbuk.
1 biji bwg besar- di tumbuk.
sedikit halia - di tumbuk.
garam secukup rasa.

masak macam buat inti karipap.
tuang inti ke dlm acuan yg berisi doh tadi- rata kan.bakar 180c - 1 jam - hingga masak.


TUTORIAL :









SELAMAT MENCUBA !!!


No comments:

Post a Comment