Saturday, 8 December 2012

DURIAN CREPE 3 VERSI

Akhirnya pasti sudah... hari ni juga terjawab sudah... Buat pertama kali nya aleen aireish buat crepe doyan yg tersangat lah fofular nyer di kalangan chef2 pesbuk seantero hihihi... bak kata, org lain dah sampai ujung dunia kita baru mencuba nak bertatih nak ikut sama... takpe la kan... janji kita toraiii..

Tak lupa kpd en hubby kita Remy Chor [RC] belikan kan kita kuali baru.. sonok sangat dapat non-stick frypan tu.. siap package dgn sudip nylon lg... jaga kuali kata nyer.. klo guna steel nnt on top tu cpt rosak.. [dlm hati.. "pandai jugak laki aku ni.."] hehehe apa2 pun Thank You Very Much Much Much dear... Jasa Mu Tak kan Ku Lupa...

Bermula lah episod mengCREPE ptg tadi.. dengan penuh semangat.. kesabaran.. doa tk berenti.. dada ni duk dak duk dak ajer .. jadi ke crepe aku ni... jeng jeng jeng... langkah pertama dh nak mula.... beberapa minit kemudian...
wallaweyyyyyyyyyy... wa cakap lu der.. menjadi rupanyer... senyum sampai telinga... Ya Allah syok nyer.. tak sangka akhirnyer.... dgn mood hepi giler kita pun buat lah sampai habis... lalalalalaaaaaa

Tapi, Sebelum tu kita nak ucapkan terima kasih tak terhingga pd tuan resipi adik Siti Hafizah rakan pesbuk yg sudi berkongsi resipi crepe ni.. moga beliau dilimpahi rezeki yg byk dan diberkati Allah aminnnn.... di sini izinkan k aleen berkongsi dgn rakan2 lain di blog k aleen .. terima kasih sekali lagi...

jom kita tengok resipi...




By ~ Aleen Aireish
sumber ~ siti hafizah

5 jenis tepung :
20gm tepung superfine
10gm tepung ubi
10gm tepung kastad
10gm tepung jagung
10gm tepung potato starch
1 bj telur gred A
1 s/b gula kastor
1 s/b minyak jagung / butter cair
1 s/k esen vanila
80ml susu cair
110ml air

7 jenis tepung
10gm tepung hong kong
10gm tepung superfine
10gm tepung ubi
10gm tepung potato starch
10gm tepung jagung
5 gm tepung kastad
5 gm tepung hoen kwe [warna kuning]

Cara-cara ni style aleen sendiri yer..
- campurkan semua bahan kering ayak kan..
- lps tu blenderkan tepung tu hingga licin dengan bahan2 yg lain..
- klo rajin lps blender tu tapiskan .. klo nk puas hati lah.. ok dah siap
- boleh lah mula masak crepe ni..

*** UNTUK CREPE NI ALEEN GUNA YG 5 JENIS TEPUNG TU. UNTUK GRAM RESIPI NI ALEEN GANDAKAN 4 KALI DAPAT LEBIH KURANG 20 KEPING CREPE.

Aleen sharing sukatan gandakan 4 utk crepe 5 jenis tepung :
80gm tepung superfine
40gm tepung ubi
40gm tepung kastad
40gm tepung jagung
40gm tepung potato starch
3 biji telur
4 s/b gula kastor
4 s/b myk jagung/mentega cair
1 s/k esen vanila
2 cawan susu cair
2 1/2 cawan air

Resipi Mudah, tak banyak guna tepung :
sumber ~ kak reen khan

Bahan-bahan :
250gm tepugn gandum
3 biji telur
500ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pes pandan dan sedikit warna hijau jika untuk crepe warna hijau.
1 sudu teh warna kuning utk crepe warna kuning

cara-cara nya : sama seperti cara2 aleen buat tu...
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE



special kuali, nak buat crepe guna kuali ni.. Non-stick Frypan. Jangan lupa sudip nyer sekali yer.. elakkan guna sudip steel/besi tu sebab boleh merosakkan permukaan kuali tu nnt.. guna sudip mcm aleen ni haa.. jenis nylon tak mahal pun tak sampai rm5





knp tetiba ada senduk plak kat sini... jgn neves bila tgk senduk ni yer... heheheeee ni lah sukatan senduk yg aleen guna masa nk masak crepe.. lbh kurang 2 senduk kita guna.. tp tgk jugak lah.. klo tebal crepe nyer kurang kan..


nak citer sikit part ni... bila dh naik gelembung  crepe tu.. tanda nyer dh masak. blh la angkat.. tak payah nak balik2 kan yer.. klo u all balik kan mmg dosa.. 




Resipi untuk Filling :
Isi durian yang diasingkan [secukupnya]
Fresh Cream – pukul hingga kental [anggaran 2 cawan utk crepe lbh kurang 20pcs]

**mengikut saiz crepe juga semasa membungkus nya nanti..



sumber picture mr google


atau pun yg kotak ada warna purple ni.. rasa No. 1, sama jew taste dgn yg kotak kuning atas tu.. mmg sedap sgt2 ..

                                     

isi durian secukupnya, aleen guna durian musang king & durian tak tahu nama nyer apa..heheheee

Cara-Cara Bagaimana Untuk Melipat nya :
- Ambil Crepe sekeping, letakkan fresh cream, letakkan durian.. lps tu bubuh fresh cream di atas durian lg sekali
- lipatkan supaya dpt hasil seperti bantal kusyen atau sofa, montel.. tembam gitu
-simpan dlm peti ais. sedap makan sejuk

NAK INFO CARA CARA LIPAT-MELIPAT CREPE YANG BETUL,  DI SINI ADA GAMBAR ------>  TERJAH SINI OK !!!

So, terpulang pada u all nk guna resipi yg mana satu.. keputusan di tangan anda...

SELAMAT MENCUBA !!!


4 comments:

  1. Rajin betul Aleen bab memasak n buat blog.Terbaikkk.....

    ReplyDelete
  2. terima kasih kak hasnah, saje suka2 sambil2 tu blog ni dh mcm diary a.k.a buku masak... tk igt resipi terus dtg sini hehehe

    ReplyDelete
  3. saya pakai cream kotak biru tu...ade bau sikit kan...x lalu makan la...

    ReplyDelete
  4. ada byk jenis WC blh guna..
    klo follow resipi chef mengajar guna WC brand ANCHOR.. setakat ni xde bau.. ok

    nk guna lain pn boleh.. topping cake rich & others brand.. blh cuba yg mana sesuai..

    ReplyDelete