Tuesday 30 October 2012

SUPER MOIST KEK COKLAT TANPA TELUR

Kita dah mencuba.. U alls bila lagi... easy sgt2.. tak remeh pun..
Cuba jangan tak cuba yer ... gerenti sedap super moist gitu.. siapa yang tak makan, alergik dengan telur jangan susah hati sedih2 ok, u all boleh buat kek ni.. sekelip mata siap.. super mambles heheheeee

Kek yang mudah nak masak kukus ajer dah boleh.. suka hati u all.. nak guna loyang pun boleh.. nak guna cupcake pun boleh.. nak guna papercup pun boleh.. nak guna acu lompang boleh... buat lah sesuka hati tak dosa janji happy baking..


by ~ Aleen Aireish & Shimah
sumber~dapurdriyadh

Bahan-bahan A :
1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
**ayak sekali kemudian ketepikan

Bahan B :
1/2 cawan serbuk koko [aleen suka ayak dulu]
2 sb susu tepung
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan gula perang [guna gula kastor]
1 sk esen vanila
2 cawan susu cair / susu segar / susu coklat
1/2 sk coffee emulco atau coklat emulco [x letak pn xpe]
1/2 cawan myk masak sayuran atau myk jagung
secubit garam

Bahan C :
1/2 sk cuka atau jus lemon fresh [perah ambil jus]

Cara-cara :
- didih air kukusan
- satukan bahan B masak atas api perlahan kacau adunan hingga gula larut dan sebati, tutup api
- kemudian satukan bahan A & B, masukkan bahan diayak td sedikit2 supaya tek bergentel.. kacau sebati guna hand wisk atau spatula
- masukkan bahan C kacau sebati [jgn terlebih kacau ok.. asalkan sebati aje]
- sapukan sedikit mentega atau myk masak pd loyang atau bekas, masukkan adunan ke dlm loyang atau apa2 bekas kesukaan sprt yg aleen ckp kt atas tu..
- kemudian kukus selama 45 minit-1 jam atau hingga masak
- nak dpt permukaan kek chomey tutup on top loyang tu dgn aluminium foil klo tak nak pastikan penutup kukus tu dibalut dgn kain bersih
- sebelum potong sejukkan kek dulu
- nak deco2 kek tu pn boleh guna lah topping yg sedap
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC





SELAMAT MENCUBA!!!


No comments:

Post a Comment