Aleen pun lama dah tak masak mee kari ni... lama sgt bercuti... open house raya dulu pun buat laksa perak ajer.. sekali permintaan masak kenduri.. mula2 terkedu jugak... tp cabaran tu masak dlm kuantiti yg byk..
so kat sini aleen sharing resipi kuah mee kari.. klo nk masak kuah dlm peiruk besar pandai2 lah sendiri gandakan bahan2 tu...
by ~ Aleen Aireish
Bahan-Bahan :
utama :- mee kuning
**panaskan air hingga mendidih, tutup api.. kemudian masukkan mee.. angkat dlm tapis dan tus kan airnya.. ni cara aleen klo nk makan mee kuning.. aleen tak mkn mee terus dr plastik tu..
Bahan-bahan kisar :
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu udang geragau
1 sudu udang kering
5 tangkai cili kering [x nak letak pun tak apa]
**semua kisar sekali
2 biji ubi kentang - direbus lembut kemudian blenderkan [nk guna keledek pn blh]
Bahan-bahan lain :
rempah ratus 4 sekawan - bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga
2 paket kari daging brand BABAS
2 cawan santan [nak guna santan kotak pn blh]
Air secukupnya
2 tangkai daun kari
minyak secukupnya utk menumis
garam, gula, perasa secukupnya
kerang rebus
ayam potong kecil2
fish cake
tauhu goreng
sawi [panaskan air dlm periuk, tutup api..masukkan sawi biarkan sekejap..tuskan air]
taugeh [aleen tak celur nnt lembik]
telur rebus
cabai besar
daun bawang & daun sup
Cara-cara :
- panaskan minyak..tumis bahan2 kisar td.. masukkan rempah 4 sekawan tumis hingga garing dan naik bau..
- masukkan pes kari bersama daun kari yg dibancuh dgn santan, masak hingga pecah minyak..
- masukkan santan dan air secukupnya, kacau mesra
- masukkan ayam, agak2 ayam dh nk masak masukkan fish cake, tauhu goreng..kacau agar kuah tak pecah santan..
- masukkan kentang yg dh diblender halus..kacau
- masukkan semua bahan2 perasa.. rasa secukupnya..
- last sekali taburkan ajer kerang rebus.. tutup api
- boleh lah hidangkan bersama-sama bahan sampingan tu..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE
gambar rempah ratus ihsan dr mr google
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment