Wednesday, 20 June 2012

KUIH CARA TRADISIONAL

Plsssssssssss..jgn gelak erk!!!!
Kuih cara huduh versi Aleen heheheheeee ekceli aleen suka kuih cara yg garing skin nyer..lps masak mmg garing.. mkn plak panas2 masyaallah...fuhhhhhhhhhhhh terangkat sedap yarabbi..

kalau yg x garing tu..x nmpk skin mcm terbakor kata org perak... aleen mmg jarang beli bila nmpak ada jual.. skin x kena selera dgn tekak aleen..

citarasa u alls mcmne yer.. lain org lain taste nyer kan!!!... kuih ni tgh mlm buat..teringin yg x blh nk cover lg..tersangat-sgt nak..mengalahkan org mengidam mengandung.. hahahaaaa
bahan2 semua ada kt umah..apa lg...jalannnnnnnnnnnnnnnnn... terjah dapur..



Bahan-bahan :
by~juriah sarip

2 cawan tepung gandum
2 cawan santan perah [aleen guna kotak jew..nk cpt]
2 cawan air paip
4 helai daun pandan [aleen guna 7 helai guntingkan dulu]
sedikit pewarna hijau
sedikit garam
gula pasir
sedikit myk masak utk griskan pd acuan

Cara-cara :
- daun pandan dibersihkan, potong kecil2 lps tu blender dgn santan & air, kemudian tapiskan ambil air shj.
- bancuh bersama tpg gandum, masukkan garam agak2 rasa lidah tu.. kacau & blnder bancuhan tpg tu supaya x berketul-ketul..dh siap ketepikan..
- panaskan acuan atas dapur, kemudian bila dh panas griskan setiap acuan dgn sedikit myk masak [guna daun pandan utk sapu..]
- isikan bancuhan dlm bekas yg ada muncung..jug ke..apa ke.. memudahkan semasa menuang dlm ruang acuan
- tuangkan hampir penuh, lps tu terus letakkan gula pasir di tengah2 kuih tu..gula tu akn tenggelam sendiri.. tutup permukaan acuan tu dgn tudung periuk masak hingga kuih x melekat lg pd jari..
- dh masak keluarkan berhati-hati..sejukkan
- setiap kali nk letak bancuhan kuih tu..pastikan ruang acuan tu digriskan dgn myk masak setiap kali memasak kuih yg baru..

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFER


bahan-bahan yg dh ready utk dibancuh...


daun pandan yg digunting kecil2..masuk dlm blender


dah siap diblender bersama dgn 2 cawan air shj. utk step yg ni aleen x follow kt resepi tu yg mencampurkan santan & air.. tujuan nye aleen x nk santan melekat pd hampas daun pandan tu.. nk rasa lg umphhh kat kuih bila masak nnt..


ni lah hasil air pandan slps ditapis..

tpg gandum dah siap dicampurkan dgn air pandan & santan.. mula2 aleen campurkan air pandan dulu..step kedua, baru masukkan santan.. air & santan masukkan sedikit2..kacau..ulang step ni sampai habis..


utk dpt bancuhan yg licin x berketul-ketul..masukkan dlm blender & blenderkan smpi licin..


jeng jeng jeng dh dpt bancuhan kuih yg licin sgt2.. mudahkan..


seperti yg dikatakan, masukkan bancuhan kuih dlm bekas yg ada muncung di depan nyer.. cth jug air ke.. penyukat air ke.. pe2 bekas sesuai supaya senang utk menuangkan dlm ruang acuan tu nnt..


ni lah acuan utk kuih cara aleen..[acuan bahulu]. panskan ats api sederhana.. dh panas..letak api paling kecik.. griskan ruang acuan bunga tu dgn myk masak..sapu setiap bunga2 tu.. kemudian tuangkan bancuhan tpg..dh siap masukkan gula pasir di tengah-tengah kuih tu..gula tu akan tenggelam sendiri.. tutup dgn tudung periuk..masak hingga masak..


masak lah hingga masak..seperti kat resepi tu...

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment