Wednesday, 30 May 2012

KEK PISANG HIJAU KUNING

Kat rumah semalam ada stok pisang tp bkn pisang emas..pisang berangan.. dari biar lembik busuk baik la dibuat apa2 yg patut kan!.. aleen pn Google semalam terjumpa lah resepi kek pisang kukus @ myresipi.. tgk bahan2 mcm mudah aje.. smua ada stok kt umah.. so apa lg.... terjah ke dapur lah kita... mula menyediakan  bahan-bahan...


Bahan-bahan :
by ~ amydanish @ myresipi
2 cawan tpg gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat
4 bj telur gred A
1 cawan pisang [dilecek] nk sedap pisng emas.. klo xde lain pisang pn blh..
3/4 cawan myk
3/4 cawan gula kastor
1 tsp esen banana [aleen guna esen vanila aje]

**additional : aleen tambah pewarna hijau & kuning [bahagi 2 bahagian sama byk..warnakan..]

Cara - cara :
**masa nk mula mixer ni..panaskan kukus dulu..
- ayak tpg gandum bersama baking & soda..ketepikan
- dlm bekas lain mixer telur smpai kembang
- masukkan gula & myk..mixer sebati
- masukkan tpg gandum sikit-sikit sampai habis..putar lg sebati..
- masukkan esen pisang/vanila, putar
- masukkan pisang lenyek ..kaup balik aje..
- sediakan loyang yg dioles dgn myk & dilapik dgn baking paper..tuangkan adunan hijau dulu..
- lps tu tuangkan kuning pula..
- kukus api sederhana selama 40 minit

~. ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
ALEEN UPLOAD PIC UNTUK RUJUKAN


tepung gandum yg dah pun diayak bersama dgn baking powder & soda


telur 4 bj dipukul kembang


telur mixer kembang..hampir nk kembang dah..


minyak masak


gula kastor


dicampur gula & myk masak, dipukul lg..


pisang yg siap dilecek. klo nk dpt tekstur halus tk ketul2..blender je.. smooth nnt..


tpg gandum dh siap masukkan sikit2 sampai habis.. kemudian masukkan pisang lecek kaup balik aje..


bahagikan kpd 2 bahagian sama byk dan warnakan hijau


yg ni warnakan kuning..


sblm tu stanby loyang yg dh disapu myk & kertas baking mcm kat pic ni.. tp kalau boleh gunakan loyang 6 inci..cantik tinggi kek tu..yg ni aleen guna 9 inci..so tk baper tinggi/tebal..


tuangkan hijau dulu.. klo ikut aleen.. klo u alls nk masuk kuning dulu pn xpe.. mana2 yg suka, kukus 40 minit


dh pun siap masak.. biar sejuk dulu baru keluarkan dr loyang.. 


siap dipotong utk dihidangkan


SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment