Tuesday 24 January 2012

SUP TULANG MAMAK

Ermmmm sebut jew sup trbayang kt kepala sup ekor la..sup perut la..mcm2 rupa sup ada..mcm2 rasa sup pn ada..ada sup versi melayu..ada versi mamak..ada versi china..walau mcmne pn famili aleen sker sgt sup yg aleen masak...klo masak kompom menghirup hingga ketitisan terakhir..heheheeee

Utk mencuba sup terbaru ni..x pernah buat pun..aleen berkongsi resipi sup mamak dr chef hanieliza..nk try blh ajer cedok resipi dr blog aleen ni k..dh cedok mencedok tu jgn lupa..yg belum jd follower aleen tu..sila2 lah..sudi2kan diri tu ya...jom tengok resipi...


Bahan A :
1 kg tulang [klo nk ekor ke..daging ke blh aje]
myk masak
3 sudu makan rempah kurma [dibancuh dgn air sikit]
4 bj kentang [dipotong 4]
1 btg lobak merah [dipotong ikut shape anda suka]
2 btg serai [diketuk]
1 sudu teh lada hitam
garam,perasa secukup rasa
bwg goreng
air secukupnya

Bahan B :
bawang merah
bawang putih
halia
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga


ni lah bahan2 yg disediakan..dh siap cuci segala..

JOM TENGOK CARA2 NK MASAK SUP NI YER..
 * tulang dipotong basuh dan tuskan. masukkan bahan A kecuali daun sup dan bawang goreng ke dlm piuk dan masakkan hingga daging lembut. [Tapi kt sini utk daging, aleen x campurkan dulu dgn bahan2..aleen rebuskan daging yg dh dibasuh bersih tu dulu hinnga lembut..stok daging tu aleen curahkan sekali masa nk masak sup..dh tu baru masukkan bahan yg lain..]
* Panaskan myk dan tumiskan bahan B..tumis hingga naik bau wangi, lps tu tuangkan trus bahan tumis tu ke dlm rebusan tulang dan masakkan hingga mendidih.  kemudian masukkan la seleri, cabai yg diketuk, cili merah..tutup api. hias dgn bwg goreng & daun bwg & daun dup


ni bahan2 rempah ratus.. 


ni ramuan utk menyedapkan lg sup 


sup yg dh siap dimasak..tunggu nk makan jew nih..



SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment