lepat labu dh siap masak..
1/2 biji labu kuning..berat nyer dlm anggaran 1kg mcm tu lah..
dibuang kulit..di potong2 dadu mcm dlm pic tu..basuh bersih, kemudian masukkan air bersama dlm periuk, lps tu rebus sampi betul2 empuk..
dh sempuk..angkat dan toskan air rebusan tu..tapiskan mcm dlm pic tu..biarkan dlm seminit dua..
lps tu lenyekkan sampai hancur..masa buat ni aleen gunakan cawan..bahagian buntut cawan yg bulat..so senang sgt..sekejap jew dh halus..
2 cawan tepung gandum, 1/2 cawan tepung jagung, 1/4 cawan gula
[aleen lebih kan sikit lg gula tu dlm 3 sudu makan] terpulang ikut citarasa sendiri nk manis byk mana..tp bg aleen rasa manis yg ni dh sesuai sgt..1/2 sudu garam halus..semua bahan2 ni diayak, kemudian gaul kering dulu supaya semua bahan tu mesra..
campurkan labu yg dilenyek dgn tepung yg dh diayak tadi..gaul sampai dpt hasil mcm ni..PERINGATAN, JGN CUBA2 TAMBAH AIR yer.. so dh siap dh adunan lepat labu..tunggu utk dibungkus pulak..
daun pisang yg siap dilayur atas api..
kelapa parut 1/2 biji pn dh cukup..putih shj. tp yg ni tk berapa nk putih..pasal aleen nk habiskan stok kelapa parut dlm fridge kt umah ni..
sampai lah proses nk bungkus..potong daun pisang agak2 muat utk adunan tu dibungkus..letakkan penuh dlm sesudu makan tu..ratakan sikit..kemudian letak atas kelapa parut..blh la bungkus...
dapat lah hasil mcm ni..ni pun x berapa pandai nk bungkus..heheheee xpe lah janji ok..
lps tu kukuskan dlm 15 hingga 20 minit..nk lebihkan sikit 10 minit pun boleh..tunggu sejuk baru lah dihidangkan dan boleh la makan..
hasil lepat lapu dh siap masak..licin dan kental masa gigit tu..sedap tul...x lembik..x keras..TERIMA KASIH MAK sudi sharing secret resepi mak..moga mak dimurahkan rezeki..aminnnn
selamat mencuba...
terima kasih untuk resepi yg mudah dan sedap nih. I was succeed on my firt attempt. The step-by-step instruction is brilliant.
ReplyDeletetQ share resepi. mengidam nk mkn lepat labu. Mlm ni nk buat. tQ leen~
ReplyDeletenak sedap tambahkan Santan sedikit.lepat labu memang sedap dimakan
ReplyDelete