Wednesday, 28 December 2011

ASAM PEDAS PATIN

Dinner ASAM PEDAS PATIN..lama x masak resepi ni..tingat plak kt member tu..dia tukang masak [chef] kt restoren dia..tp resepi yg dia sharing ni mmg lazat..masak seperiuk sederhana besor satu famili duk menghirup kuah x berenti.. jom kita tgk resepi..



Bahan-bahan :
1 ekor ikan patin [klo nk tukar ikan lain pn xpe..ikut citarasa]
cili kering [agak2 nk pedas..tp klo byk sikit cili nyer..kuah sedap pekat]
1 labu bwg besar **
4 ulas bawang putih **
2 inci halia **
2 ketul kunyit hidup **
2 btg serai [diketuk]
daun kesum
bunga kantan
tomato [klo nk tukar lady finger pn boleh..terung pn boleh ikut citarasa ya..]
1 labu bawang besar [dibelah 4]
air asam jawa
myk masak utk menumis
perasa, garam, gula
air biasa lbh kurang semangkuk [bergantung pd masakan yg u all masak k..klo trlalu sikit/pekat tmbh la air]
OPTIONAL : BOLEH LETAK BELACAN [tp selama aleen masak..x bubuh pun]

Cara-cara :
periuk dh panas tumiskan bahan2 bertanda ** yg tlh diblender hancur. tumis garing smpai naik myk..lps tu masukkan serai..biarka sekejap..dh naik bau..masukkan air asam jawa..mendidih jew masukkan daun kesum, bunga kantan..biar mendidih..lps tu masukkan semua perasa..rasa dh ummphhh..masukkan ikan..masak smpai ikan masak..make sure jgn kacau kuat nnt hancur ikan tu..last sekali masukkan tomato & bwg besar dibelah 4. selamat mencuba..


ni bahan2 yg nk diblender hijau. cili kering tu kena buang biji nyer..bru dpt kuah cantik..












SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment