Thursday, 29 December 2011

FONDANT ROSE CHOCO CUPCAKE

Fondat cupcake lg..yg ni customer ordered utk perkahwinan anak perempuan dia..buah tgn utk pihak lelaki..tema warna dr pengantin Oren..so cupcake ni mesti nk warna oren kan..jom kita tgk pic ya..


fondant kek yg dh siap





kek coklat dh siap masak..ready utk difondantkan..hehee


proses pertama, topping kaler oren kt atas..


proses ke 2 layer ke 2 bulat kecik sikit..diwarnakan dgn warna coklat


proses ke 3 buat bunga rose kembang..lps tu letak bertenggek kt tgh2 tu..


proses ke 4 top up reben kt tepi kek tu..utk nmpak menarik lg..


ni proses terakhir..masukkan dlm special box..so dlm box ni ada 16pcs kek, saiz 3.25oz
PER PC ~ RM6.00 x 16pcs
any order can contact me..

Wednesday, 28 December 2011

ASAM PEDAS PATIN

Dinner ASAM PEDAS PATIN..lama x masak resepi ni..tingat plak kt member tu..dia tukang masak [chef] kt restoren dia..tp resepi yg dia sharing ni mmg lazat..masak seperiuk sederhana besor satu famili duk menghirup kuah x berenti.. jom kita tgk resepi..



Bahan-bahan :
1 ekor ikan patin [klo nk tukar ikan lain pn xpe..ikut citarasa]
cili kering [agak2 nk pedas..tp klo byk sikit cili nyer..kuah sedap pekat]
1 labu bwg besar **
4 ulas bawang putih **
2 inci halia **
2 ketul kunyit hidup **
2 btg serai [diketuk]
daun kesum
bunga kantan
tomato [klo nk tukar lady finger pn boleh..terung pn boleh ikut citarasa ya..]
1 labu bawang besar [dibelah 4]
air asam jawa
myk masak utk menumis
perasa, garam, gula
air biasa lbh kurang semangkuk [bergantung pd masakan yg u all masak k..klo trlalu sikit/pekat tmbh la air]
OPTIONAL : BOLEH LETAK BELACAN [tp selama aleen masak..x bubuh pun]

Cara-cara :
periuk dh panas tumiskan bahan2 bertanda ** yg tlh diblender hancur. tumis garing smpai naik myk..lps tu masukkan serai..biarka sekejap..dh naik bau..masukkan air asam jawa..mendidih jew masukkan daun kesum, bunga kantan..biar mendidih..lps tu masukkan semua perasa..rasa dh ummphhh..masukkan ikan..masak smpai ikan masak..make sure jgn kacau kuat nnt hancur ikan tu..last sekali masukkan tomato & bwg besar dibelah 4. selamat mencuba..


ni bahan2 yg nk diblender hijau. cili kering tu kena buang biji nyer..bru dpt kuah cantik..












SELAMAT MENCUBA...

Monday, 26 December 2011

SWISS ROLL HARIMAU MALAYA

PERTAMA KALI KE DAPUR.. DALAM SEJARAH.. TAK PERNAH BAKING.. TAPI NAK SHARE JUGA WALAU PUN HASIL KE LAUT.. NANTI KORANG BUAT.. BUAT LAH LAGI LAWA DR YG KITA PUNYA OK..

JOM TENGOK BAHAN-BAHAN & CARA-CARA NYA :





Sumber ~ resepicitarasawan

Bahan-bahan :

Bahagian A
3 biji kuning telur
15g gula kastor
60ml air
40ml myk masak [guna myk jagung pn blh..lg sedap]
75g tepung gandum - diayak
1/2 tsp esen vanilla

Bahagian B - 
[utk corak rimau x guna serbuk koko, so aleen added in 8gm serbuk koko kat bahagian A tpg gandum, jd 83gm]

8gm serbuk koko - diayak
1 tsp coklat emulco - x letak pn xpe..

Bahagian C
3 biji putih telur
50gm gula kastor - nk less sugar blh guna 40gm
1/4 sudu krim tar tar - x letak pn xpe..

Adunan untuk corak harimau
1 biji putih telur - guna telur gred B & C pn blh
2 tsp gula kastor
1 tsp tepung gandum
2 tbsp adunan diketepikan dari adunan bahan A

Cara-cara :
- sediakan loyang 10 x 10
- Lakarkan corak atas kertas myk tu, masukkan dlm loyang..
- Ambil sekeping lg kertas sama ukuran letak atas kertas corak yg dilukis tu..
- Ambil berus celup dgn myk kemudian sapu pd kertas dlm loyang tu..ketepikan dulu..


Cara utk bahagian A
- pukul kuning telur & gula hingga kembang
- masukkan esen vanilla, air & myk, pukul sebati
- masukkan tepung & kaup balik hingga sebati
- ketepikan 2 sudu besar adunan utk buat corak


Pukul bahagian C
- hingga kembang & bertanduk [meringue], ketepikan sekejap..
- masukkan B ke dlm adunan A, gaul sebati
- masukkan meringue dr langkat 3 td kaup balik & ketepikan sekejap

Untuk Corak Harimau
- pukul putih telur & gula hingga kembang & bertanduk
- masukkan 2 sudu besar adunan yg diketepikan td, kaup balik hingga sebati
- letak warna hitam & oren, kaup balik sekatakan warna
- masukkan adunan dlm piping bag dan paipkan ikut lakaran corak tu..
- bakar dlm oven lbh kurang 1 minit suhu 160
- keluarkan loyang dan curahkan adunan coklat. hentak kan loyang sgn perlahan utk keluarkan buble..
- kemudian bakar pada suhu 180 selama 10-14 minit, kalau x masak lg tmbahkan aje masa bakar tu..tp suhu ikut oven masing2..
- bila kek dh masak keluarkan dr oven & telangkupkan atas redai (wire rack), biarkan sejuk sikit baru keluarkan dr loyang.. tanggalkan kertas atas tu..tarik perlahan supaya corak x rosak
- lps tu terbalikkan ke muka lg sebelah perlahan-lahan,berhati-hati [corak dibawah ] di atas sekeping kertas yg besar sikit size nyer dr kek tu td..
- sapukan kanlah filling ikut kesukaan..ratakan & gulung sampai jd mcm kek gulung tu..gulung perlahan-lahan & padat..
- dah siap simpan dlm fridge 1jam sebelum potong




kertas yg dh disapu dgn minyak..yg anda lihat kt pic ni jgn konpius ya..ekceli corak tu utk zirafah..corak harimau yg aleen buat lupa nk snap..aleen nk show how rupa kertas yg ready..klo u all buat..lukiskan skin corak rimau..ikut kreativiti..



kuning telur & gula kastor dipukul smpai kembang


ni adunan yg dh kembang..dpt mcm ni


masukkan esen vanilla, air & minyak masak masukkan satu per satu..pukul sekejap..hingga yg last masukkan minyak pukul hingga sebati & kembang


masukkan tepung, kemudian kaup balikkan aje sampai sebati

NOTE : KETEPIKAN 2 SUDU BESAR UTK BUAT CORAK HARIMAU NNT..


CARA NAK BUAT BAHAN C [MERINGUE] :


pukul semua bahan C kelajuan maxima


pastikan dapat hasil bertanduk mcm ni..atau pun u all boleh terbalikkan bekas adunan ni ke bawah..klo bahan tu x jatuh makna [MERINGUE] dh jd.. dh siap ketepikan dulu..

SO, BACK TO BAHAN B & BAHAN A :


masukkan bahan B ke dalam bahan A gaul sebati..lps tu masukkan meringue yg dh buat td..kaup balikkan hingga sebati, ketepikan..

CARA BUAT ADUNAN UTK CORAK HARIMAU [MERINGUE] :


pukul telur & gula hingga kembang dan bertanduk..serupa mcm step yg buat kat C tu..


masukkan 2 sudu besar adunan yg diketikan td tu..1 sudu tepung gandum kaup balikkan hingga sebati..masukkan perwarna hitam gaul sebati pastikan adunan ni jd kaler hitam..lps tu masukkan dlm piping bag, potong sedikit hujung piping bag tu..kemudian paipkan ikut lakaran yg dh dilukis..dh siap paiplan masukkan dlm oven 1 minit suhu 165 darjah..lps tu kerluakan dr oven..


tuangkan adunan oren td ke atas corak yg dh dimasak sekejap tadi..hentakkan perlahan loyang tu utk keluarkan bubble dia..


siap utk dibakar selama 10-14 minit suhu 180 darjah..jika x berapa masak tmbahkan masa jew..depend oven masing2 la yer..


bila dh masak keluarkan dr oven dan telangkupkan atas redai..biarkan sejuk sikit baru keluarkan dr loyang. kemudian keluarkan kertas alasnya perlahan-lahan agar corak nya tak rosak 


lps tu terbalikkan ke permukaan lg satu..corak harimau ke bawah di atas sekeping kertas besar sikit. kemudian sapukan filing/jem ikut citarasa sendiri..yg aleen sapu filing strawberry..mmg sedap sgt2..dh siap ratakan gulung perlahan tp padat..masukkan dlm fridge selama 1 jam sebelum potong.. 


siap gulung tp kurang menarik..bab gulung2 ni aleen x berapa pandai..but pertama kali buat kira jd lah tu..next i will do very well..


siap gulung dlm kertas utk simpan dlm fridge


belum cukup 1 jam dh suruh potong..mmm doranng kt umah x sabor nk makan..


SELAMAT MENCUBA!!!

SWISS ROLL AFRICAN GIRAFFE

Ermmmm..mcmne la rupanyakan!!! excited sgt2 nk buat swiss roll ni..1st time buat alhamdulillah boleh kata menjadilah kot..rupa skin swiss roll giraffe tu ada la seakan-akan giraffe gamaknya.. nk jd 100% mcm design skin giraffe tu  tak berani nk katalah..cumanya..taste mmg mables..lembut sgt2..jom kita tengok mcmne nk buat swiss roll ni..ooo lupa nk kasi tau, nama asalnya swiss roll zirafah..tp aleen buat nama omputih lps tu tambah nama african..konon2 mcm zirafah dr afrika heheheheee..so dptlah nama mcm kat resepi tu..


dah siap masak dan dipotong untuk makan..
by ~ Aleen Aireish
Sumber ~ resepicitarasawan

Bahan-bahan :
Adunan Coklat Bahagian A
3 biji kuning telur
15g gula kastor
60ml air
40ml myk masak [guna myk jagung pn blh..lg sedap]
75g tepung gandum - diayak
1/2 tsp esen vanilla

Bahagian B
8gm serbuk koko - diayak
1 tsp coklat emulco - x letak pn xpe..

Bahagian C
3 biji putih telur

50gm gula kastor - nk less sugar blh guna 40gm

1/4 sudu krim tar tar - x letak pn xpe..



Adunan untuk corak harimau

1 biji putih telur - guna telur gred B & C pn blh
2 tsp gula kastor
1 tsp tepung gandum
2 tbsp adunan diketepikan dari adunan bahan A

Cara-cara :
- sediakan loyang 10 x 10
- Lakarkan corak atas kertas myk tu, masukkan dlm loyang..
- Ambil sekeping lg kertas sama ukuran letak atas kertas corak yg dilukis tu..
- Ambil berus celup dgn myk kemudian sapu pd kertas dlm loyang tu..ketepikan dulu..

Cara utk adunan coklat
- pukul kuning telur & gula hingga kembang
- masukkan esen vanilla, air & myk, pukul sebati
- masukkan tepung & kaup balik hingga sebati
- ketepikan 2 sudu besar adunan utk buat corak

Pukul bahagian C
- hingga kembang & bertanduk [meringue], ketepikan sekejap..
- masukkan B ke dlm adunan A, gaul sebati
- masukkan meringue dr langkat 3 td kaup balik & ketepikan sekejap

Untuk Corak Harimau
- pukul putih telur & gula hingga kembang & bertanduk
- masukkan 2 sudu besar adunan yg diketepikan td, kaup balik hingga sebati
- masukkan adunan dlm piping bag dan paipkan ikut lakaran corak tu..
- bakar dlm oven lbh kurang 1 minit suhu 160
- keluarkan loyang dan curahkan adunan coklat. hentak kan loyang sgn perlahan utk keluarkan buble..
- kemudian bakar pada suhu 180 selama 10-14 minit, kalau x masak lg tmbahkan aje masa bakar tu..tp suhu ikut oven masing2..
- bila kek dh masak keluarkan dr oven & telangkupkan atas redai (wire rack), biarkan sejuk sikit baru keluarkan dr loyang.. tanggalkan kertas atas tu..tarik perlahan supaya corak x rosak
- lps tu terbalikkan ke muka lg sebelah perlahan-lahan,berhati-hati [corak dibawah ] di atas sekeping kertas yg besar sikit size nyer dr kek tu td..
- sapukan kanlah filling ikut kesukaan..ratakan & gulung sampai jd mcm kek gulung tu..gulung perlahan-lahan & padat..
- dah siap simpan dlm fridge 1jam sebelum potong..

Aleen guna loyang 10 x 10, lukiskan dgn pensel corak kat kertas kemudian masukkan dlm loyang mcm pic kat bawah ni..


step 1 ~ aleen draw dulu shape kat kertas minyak ni..kira mcm corak kat badan zirafah tu lah.. 


step 2 ~ lapiskan/tindihkan lg 1 pc kertas minyak ni atas kertas yg dh draw td..kemudian sapu dengan minyak masak ok.


steap 3 ~ dh siap sepenuhnya kertas disapu dgn minyak masak, kemudian ketepikan dulu..kita nk masuk step 4 plak..


 step 4 ~ kuning telur bersama gula kastor, dipukul sampai kembang


ni telur dan gula kastor yg dh kembang ya..


step 5 ~ masukkan esen vanila, air & minyak [masuk step by step ya..jgn sekali gus masuk semua bahan ni..1st esen..pukul sekejap.. lps tu masuk air..pukul sekejap dan lps tu masuk minyak..pukul sebati hingga kembang


step 6 ~ masukkan tepung dan kaup balikkan aje hingga sebati.. 
NOTE : adunan ni ketepikan 2 sudu besar utk buat corak zirafah nnt..

Untuk sediakan bahan C pula : yg ni kita panggil untuk [MERINGUE] nak hasilkan adunan yg bertanduk..


pukul semua bahan C kelajuan maxima..


pastikan dapat hasil mcm ni ya..ni la yg dimaksudkan bertanduk..ada 4 tanduk kt pic tu ok..LAGI SATU TIPS UNTUK MERINGUE NI..U ALL BOLEH TUNGGENGKAN/ANGKATKAN BEKAS NI NAK PASTIKAN MERINGUE TU JATUH TAK..KALAU TAK JATUH MAKNANYA MERINGUE U ALL MMG DH JADI..

ok. dah siap utk meringue ni..ketepikan dulu..

So, back to bahan B & A ~ 


masukkan bahan B ke dalam bahan A, gaul sebati


masukkan meringue yg dh buat td tu..kaup balikkan hingga sebati, ketepikan

Cara buat adunan untuk corak zirafah tu :


pukul putih telur & gula hingga kembang dan bertanduk



masukkan 2 sudu besar adunan yg diketepikan mula2 tadi [di step 6] dan 1 sudu tepung gandum kaup balik hingga sebati. Masukkan dlm piping bag, guntingkan sikit hujung bag tu..kemudian paipkan ikut lakaran yg dilukis tu..


lakaran yg dh di paipkan..sorry ya ekceli piping tu xkan jd mcm ni..nmpak mcm kembang kan..sebenarnya akan kelihatan halus sikit..masa aleen meringue utk ni..x berapa nk jd..sebbnya..time aleen nk asingkan putih & kuning telur tu ada sikit tercampur yg kuning nya..so aleen  tak nak bazirkan..aleen terpaksa teruskan juga..aleen pukul smpai likat tp x bertanduk..so bila u all buat make sure asingkan betul2 putih & kuning tu..jika de terdapat sikit kuning masa nk pukul meringue tu..mesti x jd..x dpt hasil meringue yg betul..OK..dah siap paipkan..masukkan dlm oven 1 minit suhu 165 darjah..ikut oven masing2..dh siap keluarkan dr oven..



dah keluarkan dr oven, tuangkan adunan coklat tu..hentak2 kan perlahan loyang tu utk keluarkan bubble


dah ready utk dibakar..so bakarlah pd suhu 180 darjah selama 10-14 minit. klo rsa mcm x masak lg..tmbahkan aje masa membakar..depend jugalah oven yg u all pakai..


bila dh masak keluarkan dr oven dan telangkupkan di atas redai..biarkan sejuk sikit baru keluarkan dr loyang. kemudian keluarkan kertas alasnya dengan perlahan-lahan supaya corak tu tk damage..


lps tu terbalikkan ke permukaan lg satu..perlahan-lahan [corak zirafah kt bawah] di atas sekeping kertas yg lbh besar sikit..kemudian sapukan lah jem/filing ikut citarasa sendiri..yg aleen buat ni..aleen guna filing blueberry..coz ada balance lg masa buat cheese tart ari tu..tak rugi sapu ni..mmg sedap sgt2..ratakan dan gulung prlahan-lahan tp padat..kemudian masukkan dlm fridge 1jam b4 potong..

aleen dh siap gulung..tp tak menarik sgt..nmpak mcm pecah sikit..ekceli tang gulung menggulung ni rsa mcm x konfiden jew..tp xpelah ni percubaan pertama aleen..


dh siap gulung dlm kertas utk simpan dlm fridge..


yg ni kurang dr 1jam aleen dh kuarkan..coz org kat umah ni dh x sabor nk makan..tak menyempat..but boleh lah potong mcm ni..elok melekat..so boleh lah nyum nyumm..

so uall boleh la try ya..