• Askum..hai kwn2 aleen..harap ceria2 slalu erk!.. ermmm kje ada nk dibereh..tp terasa mcm penyakit M tu melekat plak.. he he he..xpe bos lama dh kuar...time ni la nk releks..goyang kaki..dgr lgu..lps tu plak smbil berfesbuk..berblog..jamah kopok2..dh mkn2 tu teringat plak nk sharing info dgn kawan2 semua..bila2 free nk wat biskut/cookies..follow lah tips ni yer..kompom ada umphhh..

    Sharing info > Tips Membuat Biskut yang sedap 1. Panaskan ketuhar sebelum kepada 180 C selama 15 minit.

    2. Guna mentega tulen lebih sedap dari majerin.
     

    3. Tepung gandum all purpose boleh digunakan tapi lebih rangup jika guna tepung biskut (Cookies flour).Saya guna tepung jenama Red Rose.
     

    4. Guna telur bersaiz sederhana, jangan guna telur besar kerana banyak air dan jadikan doh lembik.
     

    5. Jika doh lembik, boleh tambah sedikit tepung. Masukkan dalam plastik dan simpan peti sejuk 30 minit agar ia mengeras.
     

    6. Emplex adalah serbuk perangup biskut, tapi tak semua biskut mengunakannya.Jika dah rapuh, tak perlu guna emplex.
     

    7. Sebaiknya bakar biskut guna api atas dan bawah.
     

    8. Biarkan biskut sejuk baru diangkat dari dulang pembakar. Masih panas ia lembut dan mudah pecah.
     

    9. Simpan biskut dalam bekas kedap udara.Biskut tahan disimpan 3 bulan tanpa bahan pengawet.
     

    10. Biskut perlainan jenis jangan disimpan dalam bekas yang sama kerana akan berubah rasa.


    harap dpt membantu..