Friday, 31 August 2012

KEK COKLAT LAPIS CREAM CHEESE

Sebelum tu aleen nk ucapkan Selamat Hari Merdeka kpd semua/seluruh rakyat malaysia & Selamat Hari Raya juga... kita masih lg di bulan syawal & hari ni 31 ogos kita lg sekali menyambut hari merdeka ke 55 thn... harap negara kita aman damai tiada keganasan... peace yeowwww!!!


 jom tengok resipi untuk kek ni.. coklat vs keju memang sedap kan!!!




by~aleen aireish
sumber~suharyati saadon
Bahan  (A) utk kek
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
**MASAK ATAS API KEMUDIAN SEJUKKAN

(B)
1 cawan tepung naik sendiri - self raising flour

(C)
3 biji telur pukul sampai kembang

Cara-cara:
- masukkan (C) dlm koko yg disejukkan tadi kaup balik..
- kemudian masukkan (B), kaup balik hingga adunan mesra

Bahan utk cheese/keju
250gm creame cheese
60gm gula kastor
25ml air
1 bj telur
25gm tepung gandum

Cara-cara:
- pukul semua bahan kecuali telur
- pukul sampai kembang, gebu..
- masukkan telur pukul lg
- guna acuan lompang
- dh siap masak 10 minit selang seli mcm buat kuih lapis..
- cara masak kukus
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE














untuk creame cheese :









Friday, 10 August 2012

KUIH KASTURI ALEEN

Selamat berpuasa semua... nampaknyer lebih kurang seminggu lg kita nk beraya kan.. nak sambut Aidilfitri.. mesti semua dh happy nk balik kampung... baju raya pun dh beli..kuih raya pun berjenis-jenis..sarat kereta tu nnt bawa balik kampung heheheee.. tapi paling penting HATI-HATI DI JALAN RAYA..INGAT ORANG YANG TERSAYANG..MOGA SUASANA HARI RAYA BERTAMBAH GIRANG "

kita stop jap citer pasal hari raya.. aleen nak sharing satu resipi kuih kesukaan aleen ni.. orang kampung aleen panggil kuih ni.. KUIH KASTURI tp ada jugak yg panggil dgn nama lain.. apa2 pun kuih yg sama kan...

oh ya! utk resipi kuih ni aleen x dpt upload cara2 A to Z yer.. aleen teramat sibuk dgn tempahan biskut raya..berkejar nk siapkan.. aleen sempat snap gambar kuih yg dh masak ni aje.. harap u alls happy tgk pic ni.. hihihi... jangan tak buat tau... mmg sedap sgt2... kalah kuih kasturi org jual tu ... kulit nye crispy rasa yg enak.. buka puasa hari ni.. rasa nk buat lg.. nk habiskan balance kacang ijau dlm fridge tu.. boleh lah sedekah kat jiran..


Bahan-Bahan :
by~aleen aireish
sumber~citarasawan

untuk inti - kacang hijau

250gm kacang hijau
200gm gula melaka diracik halus
50gm gula pasir
600ml air
3 sudu besar kelapa parut muda
2 sudu besar tepung gandum

Bahan batter - utk disalut tepung
120gm tepung beras
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil air kapur
1/4 sudu garam halus
air secukupnya
minyak utk menggoreng

Cara-cara :
INTI -
- Rendam kacang hijau selama 2 jam [yg ni aleen nk cpt.. basuh bersih terus rebus dgn air]
- masak hingga kembang air kering
- tabur tepung gandum dan gaul sebati..tujuan utk melekatkannya
- masak inti agak kering..angkat & ketepikan.. sejuk kan dulu..
- dah sejuk ambil dlm sesudu makan lebih kan.. lps tu kepal2 kan jd bulat..kemudian leperkan, buat hingga habis.. [ yg ni suka hati nk besar mana saiz nyer.. ikut citarasa sendiri..]

TEPUNG- BATTER
- satukan semua bahan, masukkan air kapur & air secukupnya..tidak terlalu pekat atau cair
- panaskan minyak.. celup kuih kacang kasturi tu dlm batter dan goreng hingga keperangan..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


kacang hijau yg siap empuk direbus..


dimasukkan semua bahan2 kelapa parut, tpg gandum, gula melaka & gula pasir


siap digaul sebati, ready utk dibulatkan celup tepung dan goreng


bancuhan tepung utk celup adunan kcg hijau


SELAMAT MENCUBA!!!